RSS

Weihrauch HW30S

Klein maar héél fijn

De kleinste Weihrauch met Rekordtrekker heeft veel fans met name onder de jeugdige schutters, de term beginnersbuks of jeugdbuks wordt dan ook veel gebruikt als men het over dit geweer heeft. Beide termen zijn niet juist; er bestaat geen beginnersbuks en de jeugd < 18jaar mag geeneens een buks hebben, ik zou dit geweer liever omschrijven als een budgetbuks voor diegenen die van een klein en licht geweer houden maar tevens kwaliteit en een goede trekker eisen.

De HW30S is licht, handzaam en degelijk

De HW30 is er in twee uitvoeringen: de HW30M/II en de HW30S, de “S” heeft voor een tientje meer de Rekordtrekker, de M/II moet het stellen met een veel mindere en simpele trekker. Onnodig te vermelden dat indien je besloten hebt een HW30 aan te gaan schaffen je altijd voor “S” moet gaan. Ik kocht deze buks bij Target-Master en toen ik Eddy de oprit op zag lopen had hij wel een hele kleine doos bij zich…eenmaal uitgepakt is het idd een kleine lichte buks die toch heel degelijk aanvoelt, een echte Weihrauch dus. Tijdens de eerste schoten bleek ook bij deze buks de scharnierbout van de loop veel te strak aangedraaid waardoor het spannen moeilijk ging. Na de bout iets losser te hebben gezet en de loop te hebben gereinigd, heb ik enkele sessies van elk 10 schoten gedaan. Het geweer is ondanks zijn geringe afmetingen en lichte gewicht goed in balans en prettig om mee te schieten. Na ongeveer het 40e schot begon het geweer plots hevig te dieselen, tijd om de binnenkant eens te bekijken…

Links zie je het kleine borgschroefje

Het openmaken van deze rakker gaat eigenlijk niet zonder veercompressor, zeker als je geen of weinig ervaring hebt. De borging van het trekkerblok bestaat naast de twee borgpinnen namelijk uit een klein schroefje, zou je dit er achteloos uitdraaien krijg je het trekkerblok om je oren, nu heeft de HW30 bepaald geen magnum-veer aan boord, maar het blijft oppassen. De buks was overvloedig gesmeerd met een witachtig vet, een deel van dit vet was door de warmte van het schieten gaan lopen en voor de pistonseal terecht gekomen, vandaar het dieselen. Na alles goed schoongemaakt te hebben besloot ik de originele veer en geleider niet terug te zetten, de veergeleider zat nogal los en de veer zelf was ietsje krom. Een veer met dezelfde diameter was snel gevonden; een Maccari Global T-veer, deze was echter een stuk te lang en nog niet gepreset. Ik heb 8 windingen van deze veer afgeslepen en het uiteinde iets terug gesmeed, een veergeleider en een tophat gedraaid en het zaakje gemonteerd. Tijdens het schieten werd me echter snel duidelijk dat het karakter van de Global T-veer niet past bij deze Weihrauch; het geweer spande wat zwaarder en was ook wat onrustiger. Inmiddels is de 30S voorzien van een AGW tunekit en Maccari custom pistonseal.

HW30(S) AGW tunekit met Maccari pistonseal

Na het inlopen even over de chrono geschoten, deze keer met RWS Meisterkugeln:

Gem. 193.4 m/s – Hoogste spreiding: 2.86 m/s – Energie: 7.42 fpe / 10.06 Joule.

Conclusie; De HW30S is voor zijn bescheiden prijs (ik betaalde € 165,- ) een fijne buks waarmee het lekker plinken is, maar ook voor het serieuze werk zal hij tot een meter of 30 zeker niet teleur stellen. Het geweer spant zeer makkelijk op en heeft nauwelijks terugslag. Uitgevoerd met de Rekordtrekker, verwisselbare inserts voor de korrel, automatische veiligheid en een uitgefreesde scoperail heeft deze kleine alles wat je kan wensen, de afwerking is ook prima in orde. Minpunten? Ja, eentje: de trekker staat eigenlijk te ver weg voor iemand met korte vingers, het (laten) maken van een customtrekker zou het overwegen waard zijn indien er veel met het geweer wordt geschoten.

 

5 Reacties op “Weihrauch HW30S

 1. Kaleb Groeneveld

  31 mei 2016 at 21:03

  Mijn oudste zoon heeft een Crosman Phantom 1000 gekocht voor de harde “puf”. De Hw30S spant met duidelijk meer kwaliteit en schiet super lekker al af fabriek. Ik wil graag ook van deze “kinderbuks” (mijn 8 – 10 jarigen schieten doosjes leeg onder mijn super visie natuurlijk) wat meer energie geven en niet ten koste van de energie. Suggesties?

   
 2. cas

  12 juli 2013 at 12:53

  Ongeveer een jaar gelden heb ik mijn AGW getune 30S verkocht .. had er zon spijt van dat ik altijd ben blijven opletten of er nog een 2e hands hw30s te koop kwam staan .Dat heeft lang geduurd , en tot mijn verbazing was deze hw30s ook voorzien van een AGW kitje ! dubbel geluk 🙂 .Een prijs afgesproken met de verkoper en vandaag binnen gekregen via de post . Wat schiet dat toch lekker zon klein maar fijn buksje , dit zijn imo de beste buksen die je kunt kopen voor het geld , ik vind de prijs kwaliteit verhouding en de materialen erg goed ! , als je dan kijkt naar Diana buksen krijg je een hoop plastic en minder netjes afgewerkt spul mee .
  Weihraugh staat bij mij in de rij naast de AA en theoben 😉 wat een heerlijke buksen .
  voor mensen die twijfelen of willen beginnen met het luchtschieten is dit wel de beste buks denk ik ,ik zal zeggen waarom.
  – ten eerste is de nieuwprijs van €169,- niet te duur.
  – de buks is rete accuraat
  – zoals ik al zij zijn de materialen robuust en netjes afgewerkt
  – de Rekord trekker is een genot om mee te schieten en verstelbaar naar wens !
  – uiteindelijk hebben hw’s wel bewezen zeer waarde vast te zijn, vind je het niets verkoop je je hw sneller dan andere buksen ! maar eenmaal een hw , dan ben je eigenlijk al verwend en wil je niets anders meer 😉

  kortom een super buksje ! recht uit de doos een fijn geweer .. tunen kan altijd maar is niet noodzakelijk .

   
 3. Zebigbos

  12 mei 2012 at 09:36

  Okee dank je wel. Inmiddels is duidelijk dat de verkeerde veer is opgestuurd. Ik krijg een andere.

   
 4. Zebigbos

  11 mei 2012 at 17:06

  Hallo daar, ik bezit een zeer oude HW30 en ben de veer aan het vervangen. De veer die er uit komt is 184 mm lang. Welke veer zit in uw geweer? Ik kreeg een veer opgestuurd die precies twee keer zo lang is en dat vond ik merkwaardig.

   
  • Airgun Works

   12 mei 2012 at 06:24

   Dan stuur die veer maar terug. De HW30 heeft een kort veertje met ± 27 windingen. Als je een nieuwe originele veer gebruikt zal deze enkele centimeters langer zijn omdat deze veren niet gepreset zijn (dit gebeurt na de 1e keer opspannen). Ik dacht dat de veer op werklengte rond de 19cm lang is.

    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: