RSS

Shanghai QB78

Knutsel Chineesje

Ondanks mijn welbekende voorliefde voor veerbuksen, heb ik er van tijd tot tijd graag een Co2 speeltje bij. Toen deze Chinees op een luchtbuksforum te koop kwam twijfelde ik dan ook geen seconde; ophalen dat ding! De QB78 krijgt veel goede kritiek, zowel hier als in de USA is het een dankbaar knutselbuksje gebleken, waar menig creatieveling zich heerlijk op heeft uitgeleefd met soms prachtige resultaten, zowel op technisch als op cosmetisch vlak. Laten we eerlijk zijn; splinternieuw voor 85 euro, wat kan je gebeuren?

QB78 de kijker en het sierstuk op de loop zijn niet standaard

Het begon met de QB78 pas goed toen Rob Wigleven (NFTI) op een luchtbuksforum een review plaatste over een mooi Chinees Co2 buksje dat weinig koste en er nog goed uitzag ook. Na deze review laaide het enthousiasme onder luchtbuksminnend Nederland en België op en snel verschenen de eerste “gepimpte” en getunede QB’s, Bij Hes van Zweden werd het aanbieding van de maand: van een briefje van honderd kreeg je nog 3 vijfjes terug. Logisch dat er nog al wat van deze geweren verkocht zijn/worden.

Twee door Mark Hoddenbach gepimpte QB's vooral de bullpup is waanzinnig, fantastisch gedaan Mark!

Thuis gekomen het geweer eens goed bekeken, een lapje met Balistol erover gehaald, een uur bezig geweest met het verwijderen van sticker op de kolf, twee Co2 patronen erin en schieten maar. Het eerste wat opviel was de stroeve grendel, deze moest ik met behoorlijke kracht op zijn plaats duwen, verder een echte draak van een trekker; zwaar, sponzig en onvoorspelbaar. Ook het groeperen leek nergens op. Na een tiental schoten die behoorlijk pittig afkwamen, werd ik nieuwsgierig naar de power. Hieronder de eerste chronoresultaten.

H&N FTT 4.50: – 167.5 m/s – max. spreiding: 3.23 m/s – energie: 6.44 fpe/8.75 Joule, over 10 schoten.

Nog niet zo verkeerd dacht ik zo, tot bleek dat het co2 reservoir na 40 schoten helemaal leeg was..gezien de QB twee patronen tegelijk gebruikt, veronderstelde ik dat het ding ergens lekte. Na eens wat rondgezocht te hebben op het web, zag ik dat Bob Werner (Charlie da Tuna) reeds de nodige ervaringen had opgedaan en een prima tuneschema had gemaakt. Gezien sleutelen aan buksen mijn primaire plezier is aan deze fantastische hobby, duurde het ook niet lag of het geweer lag gestript op mijn werktafel.

Na jaren te zijn verwend door redelijk tot zeer goed afgewerkte buksen, was het wel even slikken toen deze chinees werd gestript; bramen, slijpsel, kapotte O-ringen, scheefgedraaide schroefjes, geen smering op de geleidende delen, losse schroeven van de trekkergroep en zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet dat me het echt verbaasde; dankzij de hobbyisten op de diverse fora had ik al een vermoeden wat me te wachten zou kunnen staan. Ik heb de methode van Charlie aangehouden, echter zonder de powertune. Ook heb ik meteen het set O-ringen bij Charlie besteld. Na het nodige afbraam- en polijstwerk kwam de trekkergroep aan de beurt. De QB78 heeft een zeer eenvoudige recht toe recht aan trekkergroep die makkelijk uit elkaar is te nemen.

QB78 trekkergroep

1. Stelschroef voor de lengte, hiermee is eenvoudig de lengte van de trekker aan te passen. 2. Trekkerveer, deze is zeer stug en vervangen door een balpenveer geeft meer gevoel aan de trekker. 3. Safety. 4. Tuimelnokje. 5. Trekkerblad.

Zoals gezegd is het beroerd gesteld met de trekker in standaard trim. Gelukkig laat de trekker zich makkelijk uiteen nemen. Ik heb de contactpuntjes (gele pijltjes) zorgvuldig gepolijst, de zware standaardveer vervangen door een lichter type, alle onderdelen goed gereinigd en opnieuw gesmeerd met molypasta en molyoilie .
De lengte van de trekker is teruggebracht naar 5mm. Na deze toch vrij eenvoudige ingreep ken je de trekker niet meer terug, er zit duidelijk gevoel in, hij gaat lekker licht en het moment van afgaan is goed te voorspellen. Maak je echter geen illusies; het wordt nooit geen Recordtrekker of zelfs maar iets wat erbij in de buurt komt, alle waar naar zijn geld zullen we maar zeggen.

De veer van de safety ( indien je deze gebruikt) is ook te vervangen door een lichter exemplaar, zeker het overwegen waard, gezien het op en afzetten van de safety ook niet echt vlotjes gaat. Meer tip & tricks van de QB78 kenners zijn natuurlijk van harte welkom. De actie laat zich ook gemakkelijk demonteren, nogmaals op de site van Charlie staat een prima, stap voor stap beschreven handleiding voor een basis of een powertune . Het heeft dus weinig zin hetzelfde hier ook nog een keer uiteen te zetten.

Conclusie: Deze chinees is een leuk buksje als je niet vies bent van wat sleutelen, tunen en modificeren. Wordt vervolgd  bij beter weer :-).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: