RSS

Webley Tempest 4.5

Karaktervolle Brit

De Webley Tempest stond al een tijdje op mijn lijstje van ‘wanna haves’ en in oktober 2003 bestelde ik bij BAR een 4.5mm Tempest. Ik ben nogal gecharmeerd van de looks van het wapen, dit in tegenstelling tot zijn broertje de Hurricane, die vind ik gewoon niet mooi Zo mooi als hij is ‘out of the box’ zo beroerd was zijn handelbaarheid…ik kreeg het kreng maar nauwelijks gespannen en het geluid dat hij produceerde tijdens het schot leek nergens op, net of het pistool helemaal droog stond. De Tempest is een zogenaamde overspanner, wat inhoud dat je de loop aan de kant van de grip uit de vergrendeling haalt en naar voor toe spant. Ik ben beslist geen mietje maar na een keer of 50 had ik joekel van een blaar op mijn ringvinger. Dit kon niks meer te maken hebben met inschieten, er klopte iets niet aan de kleine Brit. Even heb ik overwogen om Lloyd van BAR hierover te bellen, maar dan is het weer terugsturen en een maand of zo wachten, daar had ik ook geen zin in. Zelf opereren dus. Op het internet had nogal eens vlug een goeie site gevonden van een kerel die met ongeveer hetzelfde probleem als ik zat.

Constructie: De Tempest heeft een zeer solide constructie en laat zich vrij makkelijk uiteen nemen, enige voorzichtigheid is echter geboden i.v.m. de veerspanning. Na het demonteren van de trekkergroep kreeg ik met moeite de zuiger naar buiten. De witte kunststof piston washer zag er keurig uit, wat ik van zuiger zelf niet kon zeggen, de geleiders die in contact staan met de cilinder waren akelig ruw en zelfs beschadigd.
Ik heb het hele interieur van de Tempest schoongemaakt en afgebraamd, de veer dik met zwarte en de geleidende delen dun met witte molykote ingevet, de trekkergroep opnieuw geolied en voorzichtig het zaakje weer in elkaar gezet. Mijn inspanningen waren niet voor niets geweest! Zo moet hij opspannen, juist ja,mijn vrouw kan het nu zonder moeite…Schietgedrag: Het schietgedrag van de Tempest kun je op zijn minst opmerkelijk noemen. In tegenstelling tot de meeste andere veerdrukpistolen heeft dit pistool een terugslag naar achteren, precies zoals een handvuurwapen. Dit wordt veroorzaakt doordat de veer zich naar voor toe spant en bij het schot de zuiger achterwaarts richting je hand wordt gelanceerd. Dit maakt het pistool zeer ‘hold sensitive’ , tel daarbij op de redelijk zware trekker en je weet dat constant schieten met de Tempest niet zo simpel is. Door zijn weinig vergevingsgezindheid is het een ideaal trainingspistool met een uitgesproken voorkeur voor niet te zware platkoploodjes van goede kwaliteit, denk hierbij aan: H&N Match, RWS R10, JSB diabolo en RWS Meisterkugeln. Gebruik nooit zware pellets, dit is funest voor de veer van de Tempest.

Na enkele maanden merkte ik tijdens het schieten dat de accuraatheid langzaam maar zeker verdween  ook begonnen de pellets steeds meer te kantelen (dwars i.p.v. recht door de kaart gaan). Ook hier bracht de chrony weer uitsluitsel: de kracht was gedaald tot 1,7 fpe..(3.25 fpe/ 4.4 J is normaal).toen ik het pistool openmaakte zat er wel heel weinig spanning op veer, gewoon versleten. Gezien het aantal schoten van meer dan 5000 is dit heel normaal.

Jammer genoeg is de Tempest al geruime tijd uit de productie, ook onderdelen worden steeds schaarser.

 

 

7 Reacties op “Webley Tempest 4.5

 1. cas

  17 augustus 2015 at 01:08

  vandaag, mijn Webley Hurricane .177 opgehaald, Deze gaat het pand niet meer verlaten en een Tempest in .22 gaat er ook weer komen.
  dit zijn zulke mooie buksjes, die moet je als airgun liefhebben gewoon in je bezit hebben!

   
 2. Walther van Putten

  6 maart 2015 at 00:04

  Hallo , ik kan dit pistool overnemen van een kennis.
  Wat is ongeveer de waarde hiervan ??.
  In goede staat en geen gebroken veer.
  Verder welke gram / vorm pellets kan ik het beste aanschaffen ??.

  Mvg. Walther

   
 3. dennis

  18 februari 2014 at 09:19

  Is er mss iemand die een adres heeft waar ik een revisie op een tempest kan laten doen.
  de veerdruk is niet al te best meer denk ik.
  en wat kost zoeits om uit te laten voeren.

  Mv Gr Dennis

   
 4. julius

  26 oktober 2013 at 19:07

  Mijn Tempest(1984) had meer dan 20.000 schoten gelost met uiteenlopende soorten pellets. Door een merkbare teruggang van de schotkracht werd het tijd om de veer te wisselen. Zeer simpel om zelf te doen. Een juiste doorslag van 2 of 3mm is voldoende om de pen eruit te werken van de bus die de veer fixeert.c96a5 Hotmail levert de fotos om het veilig en snel te doen.

   
 5. cas

  21 juli 2013 at 22:13

  Mooi stukje over de Tempest ! , ik heb zelf ook een Tempest maar deze twangt nogal ..
  ik voel letterlijk de veer trillen na ieder schot .
  nu wilde ik hem dus na deze review ook eens demonteren , echter krijg ik die hol pinnen niet los .. durf er ook niet te lomp mee om te gaan voor ik iets kapot maak .
  is hier nog een bepaalde truc voor ? mvg cas.

   
  • julius

   26 oktober 2013 at 19:09

   Gebroken veer, Cas.

    
   • cas

    11 december 2013 at 03:35

    de Tempest is inmiddels alweer van eigenaar verwisseld , maar en gebroken veer was het zeker niet.
    ik had graag zelf gekeken ,maar die pinnen kreeg ik voor geen meter los .
    te onervaren met webley’s om zelf te gaan knutselen. 😉

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: