RSS

Weihrauch HW35

Modificatie van een klassieker

De Weihrauch HW35 draait alweer heel wat jaartjes mee, het was en is nog steeds een populaire liefhebbersbuks die ondanks zijn wat verouderde uiterlijk en ietwat gedateerde techniek een magnifieke luchtbuks blijft. Veel van deze buksen zijn inmiddels al meer dan 25 jaar oud, ze werden vroeger gekocht door vader en zijn vaak in de familie gebleven, al dan niet netjes onderhouden en goed bewaard.

Deze oudere HW35’s waren nog uitgerust met een lederen zuigerseal, welke af en toe een druppeltje olie nodig had om uitdroging te voorkomen. Lederen zuigerseals zijn inmiddels allang vervangen door onderhoudsvrije synthetische exemplaren. Omdat ik nogal wat vragen krijg m.b.t. modificatie van de zuigerseal, op deze pagina een korte uitleg over het ombouwen.

HW35 zuiger met een totaal vergane lederen seal

Op de foto links een HW35 zuiger met lederen seal zoals ik die onlangs aantrof in een HW35E van een jaar of 25 oud. Dit is een vrij normaal beeld; aangekoekte smurrie op de zuiger en een tot op de draad versleten seal. Duidelijk was te zien dat dit geweer vreselijk gedieseld moet hebben als gevolg van de voorgeschreven smering. Behalve op de zuiger en bij de transferpoort vertoonde het geweer ook vlamsporen bij het breechblok. Onnodig te vermelden dat dit exemplaar wel een revisie kon gebruiken. Beginnen we met het verwijderen van de leren seal en het adaptertje waarmee de seal op zuiger zit geschroefd. Met een flinke schroevendraaier geeft dit geen problemen, let alleen op dat bij sommige exemplaren de adapter geborgd zit d.m.v. een tik op de schroefdraad, deze borging dien je eerst weg te tikken met bv. een heel klein beiteltje. Na het schoonmaken van de zuiger in de draaibank heb ik met een snijplaatje de draad op de zuiger opnieuw opgesneden zodat de nieuwe adapter voor de synthetische seal er vlot opging. Zodra de adapter op zijn plaats zit kan de nieuwe seal zonder problemen worden gemonteerd.

Zuiger, adapter en nieuwe synthetische zuigerseal

Op deze foto zie je de gereinigde zuiger, de adapter en de nieuwe seal, in dit geval een originele HW-seal, maarook Venom en Maccari seals zijn verkrijgbaar, net als de HW80 en HW90 heeft ook de 35 een 30mm seal. In mijn optiek is het echter niet zo zinvol een customseal te monteren i.v.m. strakke maatvoering, de HW seal is wat flexibeler. Alle benodigde onderdelen zijn nog steeds volop verkrijgbaar en zijn niet duur en bovendien is de 35 nou niet echt moeilijk om aan te werken; alleen als je een originele veer gebruikt moet je er rekening mee houden dat deze niet is gepreset en dat er behoorlijk wat kracht nodig is om het geweer weer dicht te krijgen. Die dit ALTIJD met het trekkerblok op de grond en met je gewicht op de loop het zaakje dichtduwen en een paar slagen vastzetten. Ga nooit proberen om met handkracht het trekkerblok in de actie proberen te schroeven want als je wegglijdt is het gegarandeerd naar de EHBO voor een paar hechtingen.

HW35 Tunekit met Maccariveer, drukring, geleider en tophat

Behalve de zuigermodificatie kreeg deze HW ook nog een custommade tunekit ter vervanging van de versleten veer en veel te kleine veergeleider. Na reiniging van de comp.tube en de Rekordtrekker zijn de onderdelen voorzien van de juiste smeermiddelen en is het geweer weer gemonteerd. Hoe schiet nou zo’n gereviseerd oudje? In één woord: PERFECT! Het geweer spant zeer soepel op, kreunt of steunt niet, geeft een mooi gedempt schot en doet vlotjes 10 fpe, ik wil er zelfs nog een schepje bovenop doen; het schiet beter dan een nieuwe, zoals me later ook werd bevestigd door de eigenaar, en hij kan het weten; want naast dit erfstuk bezit hij nog twee gloednieuwe jubileum exemplaren…

 

15 Reacties op “Weihrauch HW35

 1. jb

  28 september 2016 at 14:08

   
 2. Stef Vannuffelen

  21 maart 2016 at 19:46

  Hallo,
  Ik heb gisteren ook een HW 35 gekocht met serienr 294143 en wil ook doodgraag weten hoe oud deze ongeveer moet zijn.
  Kan iemand mij hiermee helpen ?
  stva@telenet.be

   
  • André

   16 november 2016 at 21:35

   Wss 1969.

    
 3. job

  22 mei 2015 at 11:25

  Ziet er netjes uit heb precies dezelfde buks thuis ben hem ook aan het opknappen vroeg me alleen af waar je die veer en seal gekocht had. Gr job

   
 4. Veluwenkamp

  12 februari 2014 at 10:32

  Hallo beste mensen,
  Ik heb een hw35 met op de loop 5,6mm serie nummer 84846, wie weet hoe oud deze is en of dit een uniek exemplaar is. Peter.

   
 5. tijs

  27 september 2013 at 22:31

  Ik heb een hw35, 5.5 mm van zo´n 60 jaar oud die het prima doet een beetje beschadegingen door de tijd. Ik wil hem verkopen maar heb geen idee wat ik ervoor kan krijgen. iemand een idee?
  alvast bedankt, tijs.

   
 6. huub

  13 september 2013 at 14:06

  ik heb er 4 weirauchs twee hw 35 een hw 50 en een hw 80
  goede duitse spul!!!

   
 7. Theo

  8 september 2013 at 13:10

  Beste
  Ik heb ook ’n HW 35 (vroeger zelf nieuw gekocht).
  Deze ziet er nog als nieuw uit, maar schiet naar mijn mening niet meer zo hard.

  Kan ik deze laten testen en wat zijn ongeveer de onkosten als ik het gehele binnenwerk laat nakijken vernieuwen.

  Is dit zelf te doen?
  Wie kan mij de volgorde van demontage en montage en de nodige aandachtpunten mailen?

  Schiet deze nadien minimaal weer zeker zo goed als toen?

  Alvast vriendelijk bedankt

  Gr. Theo

   
 8. richard rijser

  18 juni 2013 at 18:11

  Hoi
  Ik kan een hw 35 5.5 mm kopen.
  wat is beter de 4.5 of de 5.5 mm.
  liefhebber ui alkmaar.

   
 9. Richard

  5 mei 2013 at 16:16

  Ikzelf ben ook in het bezit van een beetje opgevoerde HW35.
  Ik heb er een nieuwe, krachtigere veer in laten zetten en een nieuw origineel vizier.
  Dit is bij een wapenhandel in Aalten ( Voskuil) gedaan en los van het feit dat ze bijna nooit open zijn komt de prijs altijd 35 procent hoger uit. Ik heb een prachtbuks maar in Aalten kom ik niet meer.

   
  • Evert

   30 juni 2013 at 19:52

   Richard,
   Ik heb 2 jaar geleden m’n HW30 MII laten reviseren bij DB Sport in Helmond. Vooraf was het € 50,00 en achteraf ook. Hij wordt nooit meer als nieuw, maar schiet wel weer goed. Moest wel 3 weken wachten, omdat de monteur op vakantie ging. Hij doet (deed) dit soort werk in z’n vrije tijd.

    
 10. ruben

  13 oktober 2012 at 23:21

  ik heb een weihrauch hw35 serienummer 143910 wie weet hoe oud deze is? reactie graag op ruben_bouman@hotmail.com

   
 11. Edwin

  13 oktober 2012 at 19:09

  Ik ben afgelopen dinsdag bij Colenbrander in Halle geweest.Daar heb ik de Hw35 na laten kijken.en op nieuw af laten stellen,er moest ook een nieuwe ring in,Maar hij schiet nu weer vlijm scherp.

   
 12. Airgun Works

  2 juli 2012 at 16:09

  Mooi zo Erik!

   
 13. Erik

  2 juli 2012 at 14:45

  Koos, de oude 35 schiet nog steeds als een droom! Erik.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: