RSS

Weihrauch HW77K .25

Achtertuin plinker Super de Luxe

Grotere kalibers (> .22 ) kom je vandaag de dag met regelmaat tegen in het luchtdrukwereldje, met name in het PCP-gebeuren zijn de big bore’s populair bij bepaalde groepen schutters. Bij veerbuksen ligt dat net iets anders; goed de Webley Patriot en de HW80 kenden we al in .25. Beiden magnumspringers met voorop de WP gevolgd door de heel wat subtielere HW80. Toen ik onlangs werd gevraagd een HW77 .25 te tunen, was mijn belangstelling gewekt; een niet magnumspringer in dit kaliber? No way is dan je eerste gedachte.

HW77 .25

 

 

 

 

 

 

Dit toch niet alledaagse geweer komt van Schneider Sportwaffen in Duitsland. Het is onderhand genoegzaam bekend dat er in Duitsland een <7.5J grens is voor luchtbuksen die men vrij voor handen mag hebben. De eigenaar van deze buks beschreef me dan ook mooi hoe een .25 schiet met een m.e van 7.5 Joule: pffffffffffffft….plop, voorbeeld: met Gamo Hunters van 21.6 grains, kom je uit op zo’n 103 meter per seconde. De bijgeleverde exportveer werd dan ook rap gemonteerd, dit levert dan weliswaar een flinke powerwinst op (   ) maar als je schiet met het geweer merk je dat het zaakje niet goed in balans is: naast veertwang merk je ook een zekere mate van pistonbounce, wat geweer wat onrustig maakt. Na wat overleg heb ik besloten voor dit geweer een tunekit te maken op basis van een Maccari Hornetveer, met een delrin achterste veergeleider, een drukring uit lagerbrons en een vol bronzen tophat welke zorgt voor een gewichtstoename van de zuiger met ongeveer 21 gram. De pistonseal wordt een JM-Hornetseal

De eigenaar van dit geweer had me eigenlijk al gewaarschuwd: “Zodra je er een tijdje mee hebt geschoten wil je er zelf ook een” , en verdomd: hij heeft gelijk gekregen…nadat het geweer was getuned had ik een paar weken om er eens lekker mee te gaan spelen. Ten eerste is de tune een verademing en ten tweede is de HW77K een wel heel fijn geweer; het heeft een voortreffelijke balans( in tegenstelling tot zijn langere broertje, die is wat frontheavy ) , spant soepel en geeft in dit kaliber een machtig, ietwat hol geluid.

Wanneer je zoals ik gewend bent aan 4.5mm kogeltjes komen de .25 pellets in het begin nogal lomp over, maar het went gelukkig snel. Verschillende soorten pellets zijn ook in ruime mate verkrijgen, dit in tegenstelling tot enkele jaren terug. Dat deze .25 pellets een stuk duurder zijn dan hun .177 broertjes moge duidelijk zijn. Met Diana Magnum pellets noteert de chrono een 180 m/s. Dit is weliswaar niet heel erg spannend, maar als je bedenkt dat je met een niet-magnumspringer in dit kaliber met de snelheid van een Slavia 631 of een HW30S aan het schieten bent weet je ook dat het op kortere afstanden voortreffelijk plinken moet zijn met dit geweer. En daar zit nou juist de fun bij deze 77! Mijn voorraad gipscilinders is aanmerkelijk geslonken; één raak schot en het gips vliegt alle kanten op, een mooie blanke spiraal van ijzerdraad achterlatend.

Over een mooie veerbuks gesproken...

 

 

 

 

 

 

Ga met dit geweer geen minigroepjes proberen te schieten op 50 meter, dat gaat eenvoudig niet vanwege de geringe energie.  Met deze korte afstandsplinker is het schieten een puur plezier en ik baal toch wel een klein beetje dat het geweer niet nog even langer hier blijft :-(. De kans dat ik er zelf ooit een koop neemt dan ook vrij snel toe, gewoon voor de lol, als hebbeding. Niks FT, niks kaartjesschieten, geen gemierenneuk over ctc’s, maar gewoon lekker knallen!

 

6 Reacties op “Weihrauch HW77K .25

 1. dennis

  13 augustus 2013 at 10:52

  heb het al gevonden koos thx .stond bij de spam,is het mogelijk om er op te wachten/of langs brengen en dan later weer ophalen. ps zou het ook wel tof vinden om te zie hoe je het doen weet niet of dat mogelijk.

   
 2. dennis

  13 augustus 2013 at 08:07

  zie email ?? als je bedoeld dat je wat gestuurd heb ik heb nog niks ontvangen dus misschien nog ff keertje versturen. alvast bedankt voor de snelle reactie.

   
 3. dennis

  13 augustus 2013 at 07:04

  Kan je misschien een prijs indicatie geven van de kosten die daar bij komen kijken.

   
 4. Airgun Works

  12 augustus 2013 at 16:47

  Jazeker :-).

   
 5. dennis

  12 augustus 2013 at 13:42

  heb je tijd en zin om er nog een te tunen ???

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: