RSS

Weihrauch HW95

Allround juweeltje met ballen

Stel: Je bent met een budget van een kleine 300 Euro al een tijdje aan het zoeken naar een kwalitatief goed allround geweer:  het mag niet al te zwaar en ook niet heel lang zijn, je hebt geen zin om meteen een groot bedrag uit te moeten geven aan optiek en montage, een uitstekende trekker is een must, een goede ergonomie een vereiste, je denkt er toch wel eens  aan om ooit HFT te gaan schieten, bierblikken op 50 meter zijn je favoriete plinkdoelen, maar van strakke groepjes wordt je pas echt vrolijk, de techniek moet niet te gecompliceerd zijn want het onderhoud doe je ook graag zelf, dan kun je NU stoppen met zoeken en jezelf eens lekker verwennen door een HW95 te aanschaffen.

HW95 recht uit de doos

De HW95 is in de US bekend als de Beeman R9, en de Amerikanen zijn razend enthousiast over deze kleine krachtpatser, voor mij een reden om de Europese variant eens onder de loep te nemen. Ik kocht dit geweer destijds bij Schneider Spotwaffen in Duitsland voor € 266.95 incl. verzendkosten. Deze HW 95 werd geleverd in “F” (Frei, 7.5 Joule) uitvoering met exportveer, 250 kogeltjes en wat schietschijven. De levering verliep vlot en in 4 dagen was het geweer hier.

Het eerste wat opvalt aan de HW95 is zijn compactheid en aangenaam gewicht, het zal geen problemen geven met dit geweer een dagje rond te lopen. Het opspannen ging in het begin wat stroef, de scharnierbout van de loop zat veel te strak aangedraaid.Tijdens de eerste schoten dieselde het geweer dat het een lieve lust was. Dat kon ook niet niet anders gezien de hoeveelheid vet die ik tegen kwam bij het demonteren. Ondanks de 7.5 J veer verraste me het schietgedrag; op 20 meter (verder zie ik het niet met keep korrel) pittig en strak, met nauwelijks veertwang, ook de Rekordtrekker stond al redelijk goed afgesteld, maar vereiste nog wat fijnregeling.

HW95 Luxus met loopmantel (foto Anthony de Groot)

Inmiddels is het geweer voorzien van een AGW Full Power kit en een Maccari Hornet pistonseal. De techniek van de HW95 is identiek aan die van de HW98, heel toegankelijk en  plezierig om aan te werken. Het geweer doet vlotjes 14.3 fpe met H&N FTT 4.50;   uiteindelijk won ik nog een een kleine 1.0 fpe nadat de Hornet seals goed was ingelopen. Het geweer komt dan op een goede 15 fpe, in mijn optiek zo ongeveer de bovengrens voor een 4.5mm. Volgens mij wordt dit een ideaal HFT-geweer, ik ben in ieder geval erg gecharmeerd van het aangename gewicht en de hanteerbaarheid van deze Weihrauch. Als minpuntje mag worden aangemerkt dat het geweer zeer luid is, na montage van de tunekit is het geluid tijdens het schot luid en crispy; een korte felle blaf, een demper op een veerbuks doet weliswaar niet veel, maar is in dit geval geen overbodige luxe, zeker als je wel eens in je tuin schiet.

De eerste resultaten mogen er zijn; de chrono geeft mooie constante waardes in FAC-trim, het geweer spant zeer soepel en is werkelijk een genot om mee te schieten.

Intussen heeft de HW95 ruimschoots bewezen dat het een dankbaar tune-object is. Ik sta er regelmatig van te kijken als na een tune de chrono 17+ fpe aangeeft, dit betreft dan weliswaar een 5.5mm, maar er zijn genoeg HW80’s die géén 17 fpe halen..(echt waar). Maar ook op 12 fpe in HFT-trim schiet de 95 verrukkelijk.

Maccari TK Sporter op basis van HW95 met een prachtige custom stock van Jan Kraner © ARH

Mocht je van plan zijn een richtkijker op deze buks te monteren, hou het dan bij een goede eenvoudige kijker; zo’n big sidewheel FT monster is weliswaar indrukwekkend maar volledige overkill voor de HW95, denk aan Hawke Airmax, Bushnell Sportsman, kleine BSA, Leapers enz.

Dampa? Niet doen, nergens goed voor als de buks goed op punt staat.

 

2 Reacties op “Weihrauch HW95

 1. Erwin Fraanje

  23 februari 2014 at 21:44

  Ik verwacht binnen 3 weken een HW95k .177, graag zou ik deze door Koos laten tunen aangezien ik een 97k bezit die door Koos is getuned en een uitstekende schietgedrag heeft.
  Ik ben er nog niet over uit of deze fac of 12fpe wordt.

   
 2. wout

  20 november 2013 at 19:45

  mooi die weihrauch die custom stock vind ik niet mooi de standaard hw95 vind ik mooier

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: