RSS

Weihrauch HW98

Kind van de rekening?

OK, toegegeven, misschien een rare aanhef maar het valt me gewoon op hoe weinig aandacht  dit geweer krijgt van de HW-liefhebbers/bezitters. Dat de 77 en de 97K uitstekende onderspanners zijn, de 80 en de 90 mits goed getuned nauwkeurige lange afstandskanonnen , de 35 een semi klassieker, de 30S en 50S een prima instapgeweren zijn en de 85/95 budgettair misschien wel de beste keuzes zijn voor de niet financiële bodybuilders onder ons, weten we dacht ik allemaal al. Waarom haalt de HW98 het qua populariteit niet bij de eerder genoemde Weihrauch’s?

De eerlijkheid gebied me te melden dat ik al een paar keer met een 98 in mijn handen heb gestaan en het geweer even zo veel keren terug in het rek heb gezet. Hoewel ik het altijd een mooi geweer heb gevonden vond ik hem voor € 395,- erg duur, dit met de wetenschap in acht dat je in wezen een HW95 met een FT-stock en loopmantel koopt. De veel gehoorde kreet ” een onderspanner is nauwkeuriger ” werkt ook niet in het voordeel van deze Weihrauch telg. Oeps, nu geef ik zelf het antwoord op mijn vraag….

HW98 4.5mm met Hawke Airmax 4-12x42

In het najaar van 2003 stond er plots een HW98 te koop op een luchtbuksforum en ik kreeg wederom de kriebels. De deal was vlug gesloten en het geweer arriveerde keurig verpakt per koerier aan mijn deur. Doos open en WOW! Hoewel het een 2e hands geweer betrof heb ik er in de winkel gezien die niet zo mooi waren dan dit exemplaar. Ik begrijp overigens niet dat een dergelijk geweer zo lang te koop moet staan, maar dit terzijde.

Tijdens de eerste tests is een duidelijke veertwang aanwezig, daarom besloot ik dit geweer voor de verandering en bij wijze van experiment, eens te voorzien van een Maccari Tarantula XL Full Powerkit als basistune. De Maccari kit bestaat uit een veer, voorste en achterste veergeleiders en een potje Maccari heavy tar. Opvallend is dat de XL veer, in tegenstelling tot de 12 fpe veer ( deze is een stuk korter) wel dezelfde lengte heeft als de originele HW veer. Het demonteren van dit geweer heeft niet veel om het lijf, het grootste verschil met bv. de 97K en de 80 is de montage van het trekkerblok, dit zit niet geschroefd maar geborgd, een betrouwbare veercompressor is voor dit systeem wel aan te bevelen, niet zozeer voor de voorspanning – iedereen die het trucje kent om het geweer op de grond te zetten en de borging los te wippen heeft hiervoor geen veercompressor nodig – maar soms zitten de vier borgblokjes zo vast door de spanning dat je ze er zonder wat tegendruk te geven niet uit krijgt.

Na montage van de kit  ken je het geweer niet terug; de twang is verdwenen en de bekende korte locktime is (net als bij AGW en Venomkits) opvallend, het geweer geeft een hele korte maar luide TSJOK tijdens het schot. Duidelijk mag zijn dat de recoil met een Full Powerkit wat feller is (15,5 fpe)vergeleken met mijn 12fpe HW97K, maar het is allemaal nog heel beheersbaar en het ding groepeert als een dolle.

Maccari Tarantula XL full powerkit

Ergonomisch is de HW 98 een topper; zowel het wangstuk als de schouderplaat zijn prima in te stellen op de wensen van de schutter, ook is dit geweer uitgerust met de beroemde Record-trekker. De grip en de onderzijde van de stock zijn voorzien van antislip materiaal van kunststof, wat goed schoon te maken is. Opvallend is de loopmantel, die het geweer ‘aanzien’ geeft. Er wordt wel eens gezegd dat deze loopmantel dienst doet als demper, hetgeen foutief is. Het is een loopgewicht wat de juiste balans in het geweer brengt.

Op technisch gebied is er m.i toch nog wat ruimte voor verbetering, zo heeft deze 98 (net als verschillende andere Weihrauch’s) geen seperate compressiekamer, waardoor het (de)monteren van de zuiger met de nodige voorzichtigheid dient te gebeuren, de pistonseal komt onderweg nogal wat ruwe oppervlakken en braampjes tegen wat de kans op beschadiging groot maakt. Enig polijstwerk is dan ook zeer aan te bevelen.

Mijn conclusie:  Het stiefkindje van de Firma Weihrauch is op een paar genoemde minpuntjes na, een plaatje van een geweer!

Update: Na mijn eerste HW98 heb ik er nog verschillende zelf gehad en een flink aantal getuned en nog steeds verrast de 98 me telkens opnieuw; een buitengewoon dankbaar tune-object met een uitmuntend schietgedrag en perfecte balans.

 

Een Reactie op “Weihrauch HW98

  1. Will

    13 april 2015 at 19:17

    Ik heb deze review gelezen en vondt het erg interessant, zelf heb ik eerst een FWB 300s gehad, prachtig geweer heel mooi schietend, alleen voor mij iets te weinig power, daarna had ik een Diana 280 classic handig slank geweer maar erg springerig.Nu heb ik een HW98 en ik moet zeggen, dit is hoe een luchtgeweer moet zijn, zowieso al het uiterlijk, maar ik heb hem eigenlijk gekocht vanwege de kolf en deze review natuurlijk.Ik ben linkshandig en mijn zoon rechtshandig.

    Wel heb ik nog een vraagje, ik heb pellets gekocht H&N baracuda hunter, maar op het doosje staat dat deze geschikt zijn voor geweren vanaf 25J, ze zitten ook strak in de loop,nu is mijn vraag, beschadig ik daar mijn luchtgeweer niet mee?

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: