RSS

Weihrauch HW80

Krachtpatser met allure

Magnum-veerbuksen staan normaal gesproken niet erg hoog op mijn verlanglijstje; ze zijn over het algemeen te zwaar voor mij, spannen moeilijk, slopen kijkers, maken veel herrie en last but not least, de meeste zijn door de zware terugslag dermate inaccuraat dat het schieten van iets wat op een groepje lijkt slechts is weggelegd voor diegenen die beschikken over wel heel uitzonderlijke talenten.

Drie uitzonderingen daargelaten; de HW80, de AA Pro Elite en de Webley Patriot in cal. .25 De PE is inmiddels uit de productie en kom je sporadisch nog 2e hands tegen, terwijl de Patriot momenteel in Turkije wordt gefabriceerd, met alle gevolgen van dien. Anders is het voor de HW80, deze is nieuw volop leverbaar, veelal tegen een gunstige prijs. Logisch dat dit geweer nogal wat afname vindt onder de liefhebbers van krachtige springers. De HW80 is verkrijgbaar in: 4.5 – 5.5 en 6.35mm. Dit exemplaar is een recente 5.5mm met zeer weinig schoten op zijn palmares en optisch in onberispelijke staat.

HW80 5.5mm met dampa, richtkijker en laser

Neem je dit geweer voor het eerst ter hand is het eerste wat opvalt de lengte, met zijn lengte van 1.15 meter en een gewicht van ruim 4 kilo heb je de handen vol. Het opspannen vergt wat kracht, maar minder dan je eerste instantie zou verwachten. De balans is zeer acceptabel en ook op ergonomisch vlak zit het wel snor. Tijdens de eerste schoten bleek het geweer een bovengemiddelde veertwang te hebben, het slowburnde wat en de trekker ging niet echt lekker, tijd voor een tune.

De HW80 is qua constructie te vergelijken met de andere knikloop – HW’s met geschroefd trekkerblok, degelijk maar goed toegankelijk. Meteen even het fabeltje uit de wereld helpen dat juist deze HW80 moeilijk te opereren zou zijn i.v.m. met de krachtige veer. Niets is minder waar; De HW80 beschikt in tegenstelling tot bv. de 97K/85/95 etc. niet over een 26mm boring, maar over een 30mm boring, hierdoor maakt de HW80 gebruik van een ander type veer dan wat we gewend zijn in de meeste andere HW’s. De veer is korter, heeft een grote diameter en dikkere coils. Openmaken is dan ook een makkie, trekkerblok op de grond en vanaf de loop rustig losdraaien, wel een beetje druk erop houden.

Als alle onderdelen op tafel liggen is het zoals gewoonlijk weer een greaseparty en zien we de standaard veel te losse achterste veergeleider. Wonder boven wonder was de veer nog recht. Na reiniging van alle onderdelen is het tijd voor de tunekit: deze HW80 krijgt een kit op basis van een Maccari Tarantula XL80 veer, achterste veergeleider uit delrin, een drukring uit lagerbrons en een vol bronzen tophat. Als pistonseal heb ik gekozen voor de Maccari Yellow Jacket HW80 seal. Ik laat tegenwoordig mijn veren bijna altijd “presetten”, dit heeft als voordeel dat de montage wat makkelijker gaat dan anders. Normaal gesproken ” zet” een veer zich tijdens de eerste keer opspannen.

Zoek de verschillen...

Na de tune schiet het geweer zoals het hoort: een mooi, vrij dof geluid, geen veertwang, soepel spannen, een lineaire recoil en een lekkere korte locktime. Na wat proefschoten de chrono tevoorschijn gehaald. Het geweer deed direct na de tune een kleine 20fpe, dit zal nog iets meer worden daar de pistonseal zeer nauw paste. Pistonseals hebben altijd een zekere inlooptijd nodig en pikken gaandeweg nog wat power op naarmate ze inlopen. Ook de maximale spreiding over 10 schoten is zeer goed te noemen: ietsje meer dan 1 meter per seconde, waar hebben we het over?

Zo, nu we weten dat deze stoere knaap technisch in 100% conditie is wordt het tijd dat we eens gaan schieten. Schieten met een magnum- veerbuks is niet eenvoudig, het vereist veel oefening en een goede techniek. Dit geweer wordt zoals gezegd veel gekocht door powerliefhebbers . Niks op tegen, ware het niet dat je een dergelijk geweer eigenlijk nooit moet kopen als het je eerste buks wordt/is. Vaak loopt het uit op een teleurstelling als blijkt dat het schieten erg tegenvalt en er af en toe ook nog een kijker het loodje legt. Het geweer krijgt vervolgens de schuld, niet eerlijk want voor een magnum -veerbuks is deze 80 zeer handelbaar en zeker voldoende accuraat. Ben je van plan de buks te tunen, laat je niet opnaaien door de 23-25 fpe verhalen, natuurlijk dat is er wel uit te persen, maar vraag me niet waar je dan mee aan het schieten bent.

Ik krijg veel vragen over de HW80 i.c.m. met een richtkijker. Ik kan onmogelijk zeggen of een kijker heel blijft of niet op dit geweer, dit zal deels afhankelijk zijn van de kijker zelf, het gebruik van een dampa-montage, de mechanische conditie van de buks, pistonbounce/pistonslam etc etc. Er zijn verhalen bekend van kijkers die het duizenden schoten volhouden, zonder dampamount, terwijl een zo’n zelfde kijker op een andere buks na 200 schoten kapot is gegaan. Zet op een magnum-springer geen dure FT-kijker met allerlei toeters en bellen, maar hou het simpel en zorg voor een goede montage. Ben je serieus van plan veel geld te gaan investeren in een richtkijker zorg dan eerst dat je geweer mechanisch in topconditie is.

 

4 Reacties op “Weihrauch HW80

 1. Johan Sokolowski

  28 oktober 2013 at 17:49

  Is de TP voor alle kalibers van de HW 80 gelijk? Ik kan me voorstellen dat de TP van een 6,35 mm groter is dan van een 4,50 mm (moet immers veel meer lucht kunnen leveren voor een grotere loop c.q. (veel) zwaardere pellet

   
 2. Joren

  25 februari 2013 at 12:36

  Wel de vorige eigenaar heeft zelf niets ondernomen. Ik heb zonet de TP opgemeten en deze is normaal, 2.8mm. De rest van de ingewanden zien er bovendien piekfijn uit Koos, waarvoor respect.
  Het eigenaardige was (bij de vorige eigenaar) dat hij een .22 loop had bevestigd maar de pellets haalden slechts een 200mps. Ik bekijk het verder wel nog, de buks lijkt mij 200% in orde dus moet het probleem elders te vinden zijn.

  Hartelijk dank voor het snelle antwoord.

   
 3. Koos

  25 februari 2013 at 11:55

  Als de buks hier getuned is dan is er NIET aan de TP gerommeld door ons, wat een latere eigenaar ermee uitgevoerd heeft kan ik vanaf hier niet zien. Meet de TP anders even op, ik meen dat deze 2.75mm dient te zijn.

   
 4. Joren

  24 februari 2013 at 22:38

  Hallo,

  Ik heb recent een HW80K .25 gekocht die nog in het bezit is geweest van Koos en aldus een tune gekregen heeft.
  Nu vroeg ik me af of er iets veranderd is aan de transfer poort? Ik heb een loop voor .177 onderweg maar moest de transfer poort groter gemaakt zijn, kan ik hiermee niet zoveel..

  Groeten,
  Joren.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: