RSS

Gamo

Dat Gamo niet tot mijn favoriete merk behoord is onderhand wel bekend dacht ik zo. Gezien ik veel vragen krijg over waarom niet enz. wil ik op deze pagina graag enige toelichting geven, gebaseerd op EIGEN ervaringen.

Algemeen:
Gamo’s zijn vrij populair bij de winkeliers (hoge winstmarge) en veel beginnende luchtschutters laten zich verleiden door de absurd hoge V0 die door de fabriek wordt opgegeven en net zo vrolijk wordt nagepapegaaid door de handel. Geen enkele Gamo haalt de opgegeven fabriekssnelheid, tenminste niet met een reguliere pellet van zeg 8-9 grains ( kal. 4,5mm) en een niet-dieselend geweer.

Techniek:
Standaard zijn Gamo’s slecht afgewerkt en slordig geassembleerd; denk hierbij aan bramen, slijpsel, krassen in de pistonseal, ovale zuigers, losse veergeleiders, overmatige of juist helmaal geen smering, geen choke, ruime toleranties op de loop en een draak van een trekker.
De gemiddelde en occasionele schutter zal bovenstaande worst wezen en gelijk heeft hij/zij, schieten is immers plezier en iemand die een paar keer per jaar de buks uit het vet haalt om een middagje lekkekr te lplinken heeft net zoveel plezier als ieder ander en zo hoort dat ook. Twang, dieselen, pistonslam, wasdah?

De problemen beginnen doorgaans zodra men zich heeft aangemeld op een forum, alwaar zogenaamde experts vlotjes beweren dat Gamo’s prima beginnersbuksen en werkpaarden zijn waarbij het allemaal niet zo nauw komt, zo schijnt volgens sommigen het droog afvuren niks te geven, hier zijn ze immers op gebouwd (hahaha), zelf zijn ze nog niet verder geweest dan een kolf van de buks te halen en vanaf daar beoordelen dat het met  het binnenwerk nog niet zo slecht is gesteld (knap), echter zodra het ding open moet spoed men zich naar een andere ‘expert’ maar dit terzijde.  Anderen kunnen het moeilijk laten Gamo’s kwaliteiten toe te schrijven die ze niet hebben – alles wat op UK & USA fora wordt vertelt  wordt schaamteloos gekopieerd en op NL fora neergepleurd  onder het motto: die die Amerikanen en Engelsen hebben er  veel meer verstand van dan wij, dus ik zal wel goed zitten met de lariekoek die ik post, mooi niet dus. Of Gamo’s vergelijken met HW’s of AA’s, met topics vol nutteloos gezever als gevolg. Immers de Gamo eigenaar wil niets liever horen dan dat hij niet is genaaid en weldegelijk een goed geweer heeft gekocht.

Tuning:
Vaak wordt gezegd dat een Gamo het tunen niet waard is. Dit is kul in het kwadraat; het echte probleem zit hem in het feit dat een goede tune behoorlijke technische vaardigheden vereist die vaak boven de pet gaan van de eigenaar. Bij een tune wordt vaak enkel gedacht aan een andere veer  of DIY-kit en een goede smering.

Bij dit soort geweren zul je ook je seals (een typisch Gamo-probleem) in orde dienen te brengen, een andere tophat draaien, je veergeleider modificeren, afbramen, polijsten, de zuiger eventueel mooi rond maken, buttons aanbrengen en op maat maken enz. Kortom een behoorlijk karwei dat  kennis en nauwkeurigheid vereist.  Niet voor niets zijn er niet of nauwelijks tuneparts te koop voor Gamo’s, zonder goede seals, geleiders etc. zal het geweer veren vreten, en wie krijgt de schuld? Juist de verenleverancier, dus die bedankt (terecht) vriendelijk en zal geen specifieke losse Gamo-veren aanbieden. Past een HW77 veer in een Gamo? Past een HW95 veer in een Gamo? En een Diana veer?Jazeker,  zo ongeveer alles zal tot op zekere hoogte passen maar  als het niet perfect werkt wegens eerder genoemde zaken, wat heeft het dan voor nut? Goed, het schiet weer een tijdje, maar zelfs de beste veer zal met de slechte seals en gammele geleiders snel overlijden.

Ook nog iets positiefs te melden?
Wis en waarachtig: Een goed getunede Gamo is gewoon een fijne buks, vooral de recentere types met gemodificeerde tophat en kunststof spacer – zeker i.c.m. een GRTIII trekker – en staat garant voor een lange tijd schietplezier. Bottomline: Ben je tevreden met een Gamo; laat je niet opnaaien. Ga je tunen; doe het dan goed!

 

3 Reacties op “Gamo

 1. Frans van Es

  27 december 2013 at 21:47

  Hallo
  Ik heb niet zolang geleden ook een shadow dx aangeschaft,van iemand die hem nieuw had gekocht, en een middag mee had geschoten. Daarna is hij in de kast beland en voor heel weinig mocht ik hem kopen, ik kon hem niet laten liggen voor die prijs. Nou lijkt het mij wel heel erg leuk om hem te gaan tunen /optimaliseren,maar er is inderdaad niet heel veel over te vinden voor dit type.Een tuning kit(al vraag ik mij wel af welke de beste is voor deze buks) en andere trekker aanschaffen en inbouwen is niet moeilijk, maar graag zou ik informatie willen over wat ik nog meer kan doen qua polijsten afbramen of schuren oid.Ik heb zelf geen draaibank maar een maat van me wel, ik hoop dat u mij kan helpen om er uiteindelijk toch nog een fijne buks van te maken ,ik hoor graag iets van u alvast bedankt .
  mvg Frans

   
 2. J. Vos

  30 april 2013 at 00:08

  Schiet al een tijdje; o.a. met een Gamo CFX Royal aangeschaft in 2007. Zonder tuning en met originele trekker. Kogeltje H&N Field Target Trophy Green, 5.56 grain en kom daarmee tot aardige
  resultaten. (op max 40 meter en met kijker 3-9×44 AO) Levert ca. 11 fpe bij aanvang en 7 fpe op 40 meter. Ben dik tevreden over prijs/kwaliteit verhouding en het schietplezier dat ik ervan heb.

  P.S. gewicht (kaal) 3kg !

   
  • Louis De Stoop

   9 augustus 2013 at 19:30

   Ik heb een Gamo shadow DX en ben hier zeer tevreden over! Het is mijn eerste luchtkarabijn en ben doordoor niet voor een al te duur model gegaan. Ik heb er wel een redelijk dure kijker op gezet. Ik schiet meestal op kaartjes of blikjes vanop +- 30 meter en het is een zeer accuraat wapen. Zelfs om van wat verder af en toe eens op wat klein wild te jagen is het een geschikt wapen. Als kogeltjes gebruik ik Diana diabolos, ook hier ben ik tevreden over.

    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: