RSS

Aanschaftips

Enkele tips & trics

Op deze pagina wat uitleg en tips over de aanschaf en het gebruik van luchtdrukgeweren, ik beperk me hier tot veerbuksen, ook wel springers genoemd, met CO² en PCP ’s heb ik onvoldoende ervaring om er iets nuttigs over te kunnen zeggen.

Veerbuksen: Deze onderscheiden zich eigenlijk in drie soorten; de knikloop, de zijspanner en de onderspanner, als je de keuze hebt ga dan voor een onderspanner, de loop van een onderspanner zit vast en blijft daardoor altijd precies in de juiste positie, wat de accuraatheid van het geweer  ten goede komt, echter de betere moderne kniklopen doen niet of nauwelijks meer onder voor de onder of zijspanner, de zijspanner zien we eigenlijk niet zoveel, sommige types Diana zijn ermee uitgerust en diverse match-buksen.

Weihrauch HW77 Technisch gelijk aan de 97K maar wel met open richtmiddelen

Kopen: Veel aspirant-kopers van een luchtdrukgeweer zien na een bezoekje aan de wapenwinkel, of een paar uurtjes surfen, de bomen door het bos niet meer. Helaas krijg je als leek bij veel wapenwinkels niet de correcte informatie en wordt er te veel nadruk gelegd op de kracht van  het geweer, iets waar veel beginnende schutters buitengewoon gevoelig voor schijnen te zijn, er gaat dan ook behoorlijk wat rommel over de toonbank onder het gekende doch stompzinnige motto: Deze schiet het hardste… een geweer dat 350 meter per seconde schiet is namelijk niet per definitie ook een goed en accuraat geweer! Sterker nog: bij een veerbuks zeker niet. Is kracht het allerbelangrijkste, kijk dan naar een PCP of wordt lid van een schietvereniging, scoor je verlof  en koop een .22 LR.

Opgaves van mondingssnelheid: Gelieve de fabrieksopgaven met een korrel zout te nemen, deze waarden zijn volledig afhankelijk van het gebruikte type pellet. Om ‘goed’ uit de verf te komen testen fabrikanten hun geweren maar al te vaak met superlichte pellets en een dieselend geweer, tel er maar gerust minimaal 10% af. Men zou beter een voorbeeld nemen aan Air Arms; die geeft geen meters per seconde maar energiewaarden in Foot Pound Energy (FPE) op; 1 FPE = 1,36 Joule.

Air Arms TX200 Hunter Carbine een veel gebruikte (H)FT buks

Welke buksen zijn echt goed? Afhankelijk van je wensen en of bruin het trekken kan zou ik zeggen de complete Weihrauch serie m.u.v. de HW90 – deze heeft geen veer maar een gasram-systeem, wat wel eens voor problemen zorgt en je bent voor reparatie aangewezen op een specialist – Air Arm TX200 (HC) en de Prosport, (deze wel op 12 fpe kopen i.v.m. het fragiele opspansysteem) de nieuwere Diana’s zijn ook prima buksen. Qua aanschafprijs zit je tussen de €170,- en de € 750,-. Bedenk wel dat je in het geval van de HW97K, de TX en de PS ook nog rekening moet houden met de aanschaf van een goede richtkijker met montage, deze buksen hebben namelijk geen open richtmiddelen, keep en korrel schieten is er dus niet bij.

Kwaliteit: Voor je me een mailtje gaat sturen dat ik diverse merken niet heb genoemd, die ben ik niet vergeten maar heb ik ze er niet bij staan omdat ik het geen kwaliteitsgeweren vind en derhalve ook niemand op de gedachte wil brengen hierin te investeren. Investeren in kwaliteit loont daarentegen altijd! Een goed luchtdrukgeweer dat het juiste onderhoud krijgt gaat een leven lang mee. Mocht na een tijdje blijken dat luchtdrukschieten toch niets voor je is kun je voor een goed geweer doorgaans snel een koper vinden en het nog voor een mooie prijs van de hand doen. Ook als je een geweer ontgroeid  bent en het wilt inruilen zit je met een kwaliteitswapen gegarandeerd op de eerste rang.

Diana 34, een mooie slanke buks met een pittig karakter

Waar te kopen? Een luchtdrukgeweer kopen doe je normaal gesproken niet zo vaak, je geeft een behoorlijk bedrag uit en wilt ook een goed advies, prima garantie en goede aftersales. Dan hier een tip, (bedank me er later maar een keer voor) mijd de actieve handelaartjes en sjacheraars op bv. 2e hands.nl. Dit soort schorremorrie heeft doorgaans de ballen verstand van luchtdrukgeweren, heeft lak aan de sport en lacht zich te barsten om het woord kwaliteit, maar gaat enkel voor een paar vlotte stuivers winst; voor weinig kopen bij Jantje en voor de volle hap in de maag splitsen bij Pietje. De aangeboden waren zijn bijna altijd veel te duur, garantie tot de stoep en niet goed: geld weg. Ik zie regelmatig advertenties van dit soort jokers en jammer genoeg trapt er (te) vaak iemand in, links laten liggen deze zakkenvullers. Wil je een nieuw geweer kijk dan bij betrouwbare wapenzaken, vergelijk op je gemak de prijzen, waag er eens een mailtje of een belletje aan, vraag hier en daar wat advies en voor je dure Euro’s krijg je waar je recht op hebt.

In de catagorie "kan niet fout" Weihrauch HW30S

Kijk rond: Oriënteer je goed voordat je veel geld uitgeeft aan je eerste geweer;  laat je geen oor aan naaien als je in een wapenwinkel staat. Een winkelier die een rek vol inferieure Zuid-Europese/Aziatische meuk heeft staan (met een hoge winstmarge) en geen ander merk voorhanden heeft zal vaak zijn uiterste best doen om jouw een prul aan te smeren, niet intrappen. Kijk eens op de diverse fora, bezoek eens een shoot, je kunt dan verschillende geweren bekijken, vasthouden en mee schieten, de meeste schutters hebben er absoluut geen problemen mee om je een keer met hun geweer te laten schieten, integendeel, het merendeel is zeer sociaal en behulpzaam.

Overzichtje,klik op het plaatje voor een grote afbeelding

 

11 Reacties op “Aanschaftips

 1. rene wouters

  5 december 2017 at 14:43

  Ik zoek een degelijke hw 77k of een hw 97k. Graag reactie indien iemand deze in alle vertrouwen te koop aanbiedt.
  0478 398692
  rene.wouters@telenet.be

   
 2. rene wouters

  31 oktober 2017 at 18:46

  Zou een heel ervaren eimand mij advies kunnen geven want ik twijfel tussen een hw 77k en een hw 97 k. Belangrijk voor mij is accuraat schieten 25 tot 50 m en niet enkel op de schietbaan.
  Alvast bedankt

   
 3. Honoré Filip

  9 november 2014 at 03:41

  k’heb mij een jaar geleden een Diana 350 magnum .22 knikloop gekocht om mee te schieten op 25 en 50 meter in de schietclub, heb er nu zo’n 900 kogeltjes mee verschoten ( het beste kogeltje voor mij op dit geweer is rond de 14 a 15 gram ) waar je nog een mondings snelheid van ong een 250 meter per seconde mee haalt.
  met dit geweer heb je meer dan genoeg power ( 30 – 36 joule ) om tot op 50 meter te schieten.
  mijn ervaring is dat op 50 meter groeperen veel moeilijker is dan op 25 meter door de lichte boog dat de kogel maakt.
  niet te vergelijken met een .22 long rifle die enkele milliseconden eerder zijn inpact heeft.
  een goede richtkijker van vb: nikko stirling 9-12X 40 is wel aan te raden om deze niet kapot te schieten.
  k’ben persoonlijk heel tevreden over deze buks kwa kwaliteit, degelijkheid, inpact en juistheid ( door het goede trekker systeem )
  schiet op 10 meter door een plank van 2,5cm dik en zelfs nog door een metalen bakwagen .
  je kan er wel duizend maal mee schieten en heeft je nog geen 20 euro aan kogeltjes gekost ( in tegenstelling met echte kogels ), je hebt geen rompslomp met vergunningen en dossierkosten.
  en als je perfect met zo’n luchtbuks kan schieten, ben je nog een veel beter schutter met een echte long rifle, neem dit maar van mij aan.
  na ieder bezoek aan de schietclub en achteraf een babbeltje met de leden tussen pot en pint, heb ik een leuke schietbeurt en leuke avond gehad zonder veel verdere verplichtingen.

   
 4. Peter van de Ven

  19 september 2014 at 19:45

  Ik heb 11/2 jaar geleden toch maar de HW77 aangeschaft en er een richtkijker bijgekocht. Vandaag heb ik een originele Weihrauch demper gemonteerd. Ik ben over het geweer super tevreden!

   
  • Paul Benner

   2 februari 2016 at 18:36

   Die demper: heeft die invloed op je schietresultaten? Of uitsluitend op het geluid?

    
 5. Luc Lohuis

  28 augustus 2014 at 23:20

  Erg handig deze site, ik heb een paar dagen geleden mijn eerste buks gekocht ( ik heb er al meer gehad maar dan geleend ) ik ben samen met mijn vader naar duitsland gegaan ( k ben nog geen 18 ) een verkoper heeft mij geholpen met de keuze van een buks, toen ik de weihrauch HW97K zag staan moest ik direct weer denken aan deze site, uiteindelijk ben ik ook gegaan voor deze buks en misschien ga ik heb ook nog wel een keer uit elkaar halen om te tunen, ik heb er tot nu toe alleen nog maar plezier van gehad.

  bedankt voor alles

   
  • Cas

   12 december 2014 at 01:06

   Hoi Luc, als je HW97 hebt gekocht in Duitsland heb je wel een andere buks als dat type die in NL worden verkocht!
   In Duitsland geld namelijk een kracht limiet die gaat tot 7,5Joule.. Dat is jou Duitse buks dus ook, terwijl het oorspronkelijk een 16/20joule buks is zoals ze in NL verkocht worden ( wij hebben geen kracht limiet in ons land )
   er zijn “export veren ” te verkrijgen (€14) die jou buks rond de 16/20 joule laten schieten en dan zit je zo rond de 240/260 m/s. Nu zal jou buks zo rond de 170 m/s schieten en meer met een boog ..
   Veel mensen halen hun buks in Duitsland vanwege de prijs alleen weten niet dat de Duitsen buksen ” begrensd zijn 😉 ) Gr Cas
   Ps: let op dat je een airgun rated scope hebt !!

    
   • Rob

    7 mei 2017 at 09:51

    Hallo,

    Is er een eenvoudige manier om die begrenzing te herkennen?
    (andere ean code of iets dergelijks)

    bedankt.

     
 6. PIEF

  20 mei 2014 at 22:33

  fijn dit overzicht. jammer dat de fpe niet beschikbaar is voor de overige merken en types.

   
 7. Peter van de Ven

  4 november 2012 at 10:55

  Graag zou ik van u willen vernemen, wat u van de Crossman Titan GP-NP vindt. Het geweer is bedoeld om achter op de plaats op kaartjes e.d. te schieten, ik wil graag een geweer met kijker en een niet extreem duur geweer (ca. € 250,00). Tevens hoor ik graag wat eventueel wel uw keuze zou zijn en met welk soort pellets.

  Alvast vriendelijk bedankt!

   
 8. Peter van de ven

  26 oktober 2012 at 17:02

  Ik vind het fijn dat u deze informatie geeft, dat maakt de keuze een stuk makkelijker.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: