RSS

Meten is weten

Chronometer

Wie regelmatig sleutelt of zijn/haar buks wil controleren op de juiste mondingssnelheid (V0), kan eigenlijk niet om een chronometer heen. deze apparaten meten de snelheid van de pellet d.m.v. twee lichtcellen, de snelheid kan vervolgens worden uitgelezen op het display, of met de luxe uitvoering op een computer of laptop. Ook een optionele printer behoort tot de mogelijkheden.

Chrony met los display en speciale printer

Meestal meten we een serie van 10 schoten, we kunnen deze gegevens dan eenvoudig omrekenen naar de volgende waardes: hoogste snelheid – laagste snelheid – gemiddelde snelheid – max. spreiding – gemiddelde deviatie en de energie. Dat laatste is feitelijk het belangrijkst, immers met een heel licht kogeltje zal de snelheid veel hoger liggen dan met een kogeltje van gemiddeld of zwaar gewicht. Dit is ook een reden temeer om de snelheden die fabrikanten opgeven voor hun buksen met een (hele grote) korrel zout te nemen. Aan de hand van de verkregen waardes kunnen we veel zeggen over de conditie en de prestaties van de buks.

Schommelen de snelheden heel veel is er waarschijnlijk iets mis met de compressie van de buks, of zijn de pellets die je op dat moment gebruikt waardeloos, of er zit teveel smeermiddel in of vettigheid voor de zuigerseal, of de zuigerseal is versleten, of de breechseal verrot etc etc.

Na een tune wordt er altijd gechronometreerd, ondanks dat de buks dan nog aan zijn inloopperiode moet beginnen en de maximale waardes pas na het inlopen min of meer definitief zijn, kunnen we aan de hand van de eerste chrono-sessie al wel een heel goede indruk krijgen van de consistentie en ook de potentie van betreffende buks. Deze manier van meten is veel betrouwbaarder dan de “vurenhoutenbalken- of multiplextest” ;). De Chrony werkt op een 9 Volts blokbatterij, wel zo handig voor buiten. Hou er wel rekening mee dat de Chrony binnen niet werkt zonder speciale verlichting en storingsgevoelig is voor TL licht. Er zijn speciale sets lampen te koop zodat je ook binnenshuis of in de werkplaats aan de gang kunt. Deze lampensetjes zijn echter belachelijk duur: ca. € 50,- maar gelukkig eenvoudig zelf te maken, ben je voor nog geen tientje klaar.

Lampensetje voor de Chrony

De Chrony is verkrijgbaar vanaf een euro of 85 voor de F1 tot rond de € 200,- voor de Gamma Master Chrony. De chrony past op ieder standaard fotostatief, maar er zijn ook speciale statieven leverbaar voor dit apparaat evenals tassen en losse printers. Kortom een onmisbaar stukje gereedschap voor iedere sleutelaar.

 

2 Reacties op “Meten is weten

 1. Quin

  26 januari 2012 at 16:40

  Hallo ik heb de Chrony net gekocht. Kun je hem overdag binnen (in een huis met veel glas) wel zonder verlichting gebruiken? Als TL licht stoort op de meting, stoort het licht van spaarlampen of led licht dan ook?

  Welke lampen zijn gebruikt in het lampensetje op de foto?

   
  • Airgun Works

   26 januari 2012 at 17:49

   Quin, dat zul je moeten uitproberen, bij helder weer vlak bij een groot raam werkt het hier prima…
   Ik weet niet of LEd’s of spaarlampen storen, de lampen in het lampensetje zijn Phillips buislampjes.

    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: