RSS

Algemeen

Algemeen

Wat algemene info over onze hobby

Een van mijn grootste liefhebberijen is het schieten met luchtdrukwapens, en dan niet roosjesmelken op 10 meter in een of andere kelder, maar lekker buiten over grotere afstanden Field & Target schieten, ook wel FT genoemd., een discipline die uit de UK is komen overwaaien en nu ook op het Europese vasteland stevig voet aan de grond aan het krijgen is.
In tegenstelling tot veel van mijn collega-schutters schiet ik nog altijd uitsluitend met veerbuksen. Een PCP (Pre Charged Pneumatic) kan me niet bekoren, ik schiet er wel eens mee, maar het mij te klinisch, meer iets voor de echte wedstrijdliefhebbers. Het hele luchtdrukgebeuren gaat mij uitsluitend en alleen om de lol, het pure wedstrijdschieten is dan ook niets voor mij.

Uw auteur met HW97K op de Maasvlakte

Helaas is onze hobby de laatste tijd nogal eens negatief in het nieuws, de media zijn er als de kippen bij om uitgebreid verslag te doen zo gauw er iets aan de knikker is met een luchtdrukwapen, een suffe politicus in een dip meent  vervolgens een slaatje te moeten slaan uit dergelijke incidenten en de niet KNSA gebonden, niet 7.5 Joule, niet 10 meter matchschietende,  luchtdrukschutter wordt voor het gemak maar gedegradeerd tot  randfiguur met een levensgevaarlijke hobby.
Men tracht anderen hiervan te overtuigen met  demagogie, volksverlakkerij, uit hun verband gerukte citaten van slecht begrepen of moedwillig vals geïnterpreteerde publicaties, alles schijnt toegestaan mits het de schietsport in een kwaad daglicht stelt. Op alle aantijgingen is door ons tot nu toe amper gereageerd. Wij gingen liever schieten, nietwaar? Omdat het gedrens van de anti’s evenwel blijft aanhouden, geloof ik dat het tijd wordt dat Jan Publiek het ware gezicht van de luchtbukswereld te zien krijgt. Ook in familiekring, bij het sporten en op ons werk ontmoeten we namelijk geregeld lieden die ‘ schieten’ bekritiseren. Men kan daaraan schouderophalend voorbijgaan, edoch…wie zwijgt stemt toe. Mijns inziens is het veel verstandiger de criticasters uit te leggen waar wij anno 2011 nou eigenlijk precies mee bezig zijn, ik draag daarom graag een handvol vol zaken aan waarmee de schietsporthaters te lijf kan gaan – verbaal dan.

Schieten met luchtdrukwapens is een prachtige bezigheid die uiterste concentratie vraagt van de schutter, een ideale manier voor de opgejaagde betonmens van de 21e eeuw om even lekker bij te komen van de stress van alle dag, alleen of in groepsverband, op de schietclub, in de achtertuin of op een lane, het is relatief veilig, alleszins betaalbaar en geeft buiten het pure schieten een overvloed aan aanverwante bezigheden, denk hierbij aan; onderhoud en tuning van het geweer, het zelf maken van doeltjes, testen welk type pellet nu echt de beste is voor die ene discipline, de literatuur uitspitten, het internet en de diverse fora afstropen naar informatie etc. Luchtdrukschieten kan door iedereen van 18 jaar en ouder worden beoefend,  sociale status of pegulanten spelen gelukkig daarbij  geen enkele rol.

Zelfgemaakte resetbare klapdoeltjes

En dit geldt in feite ook voor het geld dat je aan je hobby wil uitgeven; Dat de financiële bodybuilder die ieder weekend met een dikke bak vol hitech PCP’s de Benelux afscheurt om ergens een wedstrijdje te gaan schieten meer plezier beleeft aan zijn sport dan de ‘achtertuinschutter’ met een bescheiden veerbuks wie kan dat bewijzen? Zelf kan ik intens genieten van een middagje samen met wat makkers op ‘home made’ doelen knallen, een informele shoot&meet bezoeken en wat ouwehoeren en een pintje pakken met de jongens die je normaal op de diverse fora tegenkomt, en op een middagje FT’en met vrienden kan ik me al dagen tevoren verheugen. Ik denk dat ieder zo zijn eigen aardigheidjes wel kan bedenken. Schieten is meer dan een paar loodjes door een kaartje pompen, het plezier dient steeds voorop te staan!

Gevaarlijk? Net zoals bij vele takken van sport vraagt ook de schietsport een behoorlijke mate van verantwoordelijkheidsgevoel. Zoals een rally coureur niet zonder zijn helm en goed vastgesnoerd in zijn Britax aan zijn proef begint, zo dient de schutter zich ook consequent aan een bepaald veiligheidsritueel te houden. Vermits de veiligheid in acht genomen is schieten met een luchtdrukgeweer veel minder gevaarlijk dan voetballen of mountainbiken om maar een paar sporten te noemen. Daarnaast vallen we met onze sport niemand lastig, wordt de maatschappij niet geterroriseerd en kosten we de belastingbetaler geen geld; Tijdens een shoot worden er geen mensen in stadions doodgedrukt, treinen gesloopt, auto’s in de fik gestoken of ruiten ingesmeten. Ook is bij mijn weten de ME nog nooit in actie hoeven komen.

In Nederland en België begint het luchtdrukschieten momenteel serieuze vormen aan te nemen. Veel schietverenigingen kennen al luchtdisciplines en ook zien we hele mooie initiatieven uit de wereld van de luchtdrukschutters zelf; in Nederland is het NFTI (Nederlands Field & Target Initiatief) kartrekker voor de schutters die er niks in zien om keer op keer op 10 meter op een kaartje te schieten, sinds kort is het DFTA actief voor de FT-schutters in Nederland. In België zijn ook verschillende organisaties op dit gebied actief, inventieve lieden zoals Ivan Corneau hebben zelfs een totaal nieuwe discipline in Belgenland geïntroduceerd;SAR BS. SAR staat voor Sporting Air Rifle en BS voor Belgian Style. Bij het Mikpunt in Maasmechelen (B) heb je een prachtig FT Parcours, maar ook bij SV de Helm in Helmond worden regelmatig wedstrijden georganiseerd, zowel FT als HFT. Ook zien we in onderling verband gelukkig steeds meer georganiseerde (fun)shoots.

 

2 Reacties op “Algemeen

 1. R.Borgman

  22 februari 2013 at 00:37

  Goed zo,er moeten veel meer van deze waarheidsgetrouwe en enthousiaste schietsport ervaringen worden verteld.
  Omdat er op de honderdduizend serieuze luchtschutters die of alleen of in clubverband een enorme voldoening halen en niemand lastigvallen,er maar 1 gek hoeft te zijn die op een auto schiet,en de hele op sensatie beluste pers stort zich er op.
  En daarbij iedereen als potentiele levensgevaarlijke doorgeslagen killers gaat neerzetten.
  Terwijl in de geaccepteerde sport Voetbal al vele zwaargewond zijn geraakt,levenslag invalide of dood zijn,en dat is ook nog in een steigende lijn….. en Oja: dit geweld is zowel op het veld,maar hoofdzakelijk door de toeschouwers en in zulke enorme aantallen. Dat is “gewoon”. Het is gewoon dat de rivaliserende clubaanhangers voor enorme bedragen geld aan beveiliging,gewoon iedere wedstrijd hun best mogen blijven doen met het proberen elkaar invailade te maken,of proberen te vermoorden.
  En ga nu weer eens terug,om de hft/ ft wedstrijden te bekijken,of de infividuele plinker bekijken…….

   
 2. J.Molendijk

  14 november 2012 at 13:45

  Eindelijk een stukje van een normaal mens waar ik mij als sportschutter helemaal in kan vinden.
  Tevaak wordt er nog steeds van uitgegaan dat mensen die schietsport beoefenen aspirant criminelen zijn,en dat is jammer.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: