RSS

Onderhoud

Onderhoudstips voor veerbuksen

Vanzelfsprekend heeft ook een luchtdrukwapen met enige regelmaat het juiste onderhoud nodig, een en ander is echter voor een groot deel afhankelijk van hoe het wapen wordt gebruikt en hoeveel er mee geschoten wordt en ook belangrijk; waarmee? Laten we beginnen met de buitenkant van het geweer. Na iedere schietsessie even met doekje met wat Ballistol, Brunox of een vergelijkbare niet agressieve wapenolie erop het wapen schoonmaken, vooral vingerafdrukken zorgvuldig verwijderen, die zijn maar al te vaak verantwoordelijk voor roestvorming. Let wel op dat je je wapen niet verzuipt in de olie en dat er niets in de compressiekamer loopt. Gebruik liever geen agressieve middelen zoals WD40 of vergelijkbare middelen. Wist je trouwens dat je buks ook gaat roesten indien je deze wegzet in een wapenkoffer of foedraal? Netjes in een kluis of wapenkast zetten is het devies. Oh ja; sluit deze ook even goed af.

De loop reinigen; hierover zijn de meningen verdeeld. Ik ken schutters die het eigenlijk nooit doen, tenzij de accuraatheid van het geweer terug loopt, er zijn er ook die na elk verschoten doosje pellets de kuisstok ter hand nemen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de pellets, gebruik je uitsluitend goede pellets, die misschien ook nog even gewassen en gelubed worden zal dit een aanmerkelijk verschil maken tegenover troep verschieten die zwemt in het loodstof of erger nog: Prometheus rommel. Ik reinig mijn lopen zo rond de 1500 schoten, of dat nou persé nodig is laat ik in het midden, maar ik heb er een goed gevoel bij.

Let op: indien je de loop reinigt met een schoonmaakstok altijd beginnen vanaf de laad kant; en nooit of te nimmer bij de loopmonding. Dit omdat de metalen delen van de schoonmaakstok de kroon van de loop kunnen beschadigen met als gevolg dat het geweer zijn accuraatheid kan verliezen.

Bij onderspanners zoals de HW97K en de HW77 is het onmogelijk om via de laadpoort de loop met een schoonmaakstok te reinigen. Het best gebruik je hiervoor een dikke vislijn ± 50/00 met daaraan een doekje, met daarop wat wapenolie of een speciaal product, zoals Hoppes loopreiniger. Een goed alternatief zijn zgn. schoonmaakpropjes, die schiet je gewoon door de loop heen, wel met z’n twee tegelijk laden anders krijgt de veer te weinig tegendruk en GEEN pellet erachter, want dan heb je een grote kans om de hele zwik muurvast in de loop te schieten. Duur? welnee; reken voor een schoonmaakset een Euro of 20 en je kunt jaren voorruit, de propjes kosten rond de 3-4 Euro per honderd en zijn verkrijgbaar voor verschillende kalibers.

De binnenkant: van het geweer heeft net als een auto af en toe een beurt(je) nodig. Los van defecten zoals veerbreuk e.d. is de interval ook weer afhankelijk van het aantal schoten en de conditie van de buks: is een geweer goed getuned dan kun je er vlotjes 10-20.000+ schoten tegenaan. Je kunt een servicebeurt dit bij elke goede wapenhandel laten doen en als je een beetje handig bent ook eventueel zelf.
Bij een servicebeurt wordt het geweer gedemonteerd en alle onderdelen ontdaan van vet, olie en eventuele andere  smurrie en voorzien van de juiste smeermiddelen. Ook dient er goed te worden gekeken of er geen delen zijn die overmatige wrijving of aanloopplekken hebben. Sommigen laten ook meteen de veer en de pistonseal preventief vervangen alsmede ringen en eventuele pakkingen.

 

Een Reactie op “Onderhoud

  1. Koos

    2 december 2011 at 14:43

    Test.

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: