RSS

Pellets

Welke en waarom?

Over pellets zijn al vele internetpagina’s vol geschreven, en terecht want de beste buks kan met een slechte pellet onmogelijk goed presteren. Waar moeten we nu specifiek opletten als we gaan snuffelen in het gigantische pellet-aanbod van allerlei vormen en maten? Wel, eigenlijk is het nog niet eens zo heel moeilijk.

H&N FTT, Crosman Accupell en Crosman premier light

Laten we maar eens beginnen met je favoriete discipline: plinken, (H)FT of roosjesmelken bijvoorbeeld. Ieder van deze vormen van schietsport vraagt in principe om een andere soort pellet. Voor het plinken luistert het allemaal niet zo nauw en zelf heb ik al vlug de neiging om een blikje H&N hollowpoints in mijn broekzak te steken als het funschieten geblazen is, immers deze pellets “slopen” beter dan bolkopjes of platkopjes. Staat er (H)FT op het programma, wordt het steevast JSB Exact 4.51 of H&N FTT 4.52 omdat mijn 97K die nu eenmaal het liefste lust, komt bij dat de rondkopjes het best op koers blijven op langere afstand en geen moeite hebben het doeltje ook nog om te leggen, Voor het kaartjes schieten zijn de platkopjes favoriet, ze tekenen perfect ronde gaatjes in het kaartje.

Oh, en laat a.u.b. die vervaarlijk uitziende spitskogeltjes links liggen, ze groeperen in het beste geval als hagel. Heel belangrijk is ook dat je op het gewicht van de pellet let, te lichte pellets veroorzaken pistonslam doordat de zuiger te weinig weerstand krijgt en bij ieder schot met een noodgang tegen het einde van de compressietube knalt, dit is funest voor de veer; die moet die klap iedere keer absorberen. Te zware pellets is ook weer niet goed; de veer krijgt dan teveel weerstand en moet te hard werken waardoor ze vroegtijdig zal verslijten. Vuistregel voor een 4.5mm is een pelletgewicht tussen de 7.8 en de 9 grains. Tussen dit gewicht zitten de meest gangbare kwaliteitspellets zoals H&N FTT, RWS Superdome, JSB Exact, Webley Lazadome enz.

RWS Superdome, H&N Match en RWS R10 Match

Dan zitten we nog met vraag welke dan? Ook dit antwoord is even simpel als waar: de buks zoekt de pellet uit, niet de schutter! Experimenteren loont dan ook de moeite, probeer verschillende merken en (over)maten maar eens uit en het verschil zal je snel duidelijk worden. De ene buks is ook veel meer “pellet picky” dan de andere.

Bij geweren waar het met de toleranties niet zo nauw is genomen; Webley, Gamo, BSA om maar eens een paar zijstraten te noemen, zien we vaak dat de grootste overmaat (4.53 of 5.53) de beste resultaten geeft omdat er nu minder of zelfs geen lucht meer langs het rokje weglekt en een betere compressie zorgt nu eenmaal voor een consistenter schotbeeld.

Prometheus kogeltjes

Koop in ieder geval altijd pellets van goede kwaliteit – die zijn nu eenmaal een stuk duurder dan meuk – maar ook van een constante goede kwaliteit en zwemmen doorgaans niet in het loodstof, wel zo fijn voor je gezondheid en voor de loop van de buks. Heb je eenmaal de juiste pellet gevonden kun je die ook met een gerust hart inkopen, vaak geven winkeliers interessante kortingen als je bijvoorbeeld 10 blikjes tegelijk koopt.

Wat niet te gebruiken? Mooi voorbeeldje zie je op de foto links; het beruchte prometheus pelletje, in het jargon ook wel “rommeltheus” genoemd. Deze kogeltjes hebben een plastic buitenkant met een kern van een staallegering. Dat plastic laat een enorme troep achter in de loop van je buks, je krijgt het nog maar met moeite uit de trekken. Komt nog bij dat de staallegering veel te hard is en je loop kan beschadigen, plus het kogeltje is ook nog eens veel te licht. Verder is het denk ik onnodig te vermelden dat je niet met die stalen verkoperde ronde kogeltjes, maar ook niet met ronde loden balletjes moet schieten als je je buks heel wilt houden tenminste.

 

Een Reactie op “Pellets

  1. nékes

    31 oktober 2016 at 20:32

    heel interessant , dank u

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
<span>%d</span> bloggers liken dit: